GENEL TANITIM

 

YER VE KAPASİTE
İç Hastalıkları Anabilim Dalı ünitelerine bağlı polikliniklerde günde 900-1000 hastaya sağlık hizmeti verilmektedir. Büyük Acil Polikliniği ve diğer birimlerden danışılan hastaların konsültasyonu aralıksız sürdürülmekte olup günde 80-100 hasta bu yolla değerlendirilmektedir. Hacettepe Üniversitesi Hastaneleri’nde (Erişkin ve Onkoloji Hastaneleri) İç Hastalıkları Anabilim Dalı’na bağlı 12 serviste 220; Yoğun Bakım Üniteleri’nde 20; Kemik İliği Transplantasyon Ünitesi’nde 24, Böbrek Transplantasyon Ünitesi’nde 8, toplamda 272 yatak kapasitesi mevcut olup bu yataklarda hastalara yatarak tedavi verilmektedir. Ayrıca Gastroenteroloji polikliniğinde ayaktan 30 hastaya endoskopi-kolonoskopi ve ERCP yapılmakta, Hemodiyaliz ünitesinde 70 rutin diyaliz hastasına tedavi verilmekte ve günde ortalama 50 seans kadar diyaliz yapılmakta, Romatoloji günübirlik tedavi merkezinde günlük 30 hastaya ayaktan tedavi verilmekte, Hematoloji polikliniğinde günde 50 hastaya ayaktan kemoterapi ve diğer tedaviler uygulanmakta, Hacettepe Üniversitesi Onkoloji Hastanesi’nde bulunan Gündüz Tedavi Ünitesi’nde günlük 100 hastaya kemoterapi ve diğer tedaviler verilmektedir.

ARAŞTIRMA GÖREVLİSİ EĞİTİM SÜRECİ
Araştırma Görevlileri Şubat ve Eylül aylarında yapılan Tıpta Uzmanlık Sınavları ile alınmaktadır. Uzmanlık eğitim süresi 4 yıldır. İç Hastalıkları Uzmanlık eğitimine başlamadan önce araştırma görevlileri bir oryantasyon programına katılmaktadır. İç Hastalıkları Uzmanlık eğitiminde; birinci yıl araştırma görevlileri servislerde ve Dahiliye Yoğun Bakım Ünitesinde çalışmakta üç günde bir servis nöbeti tutmaktadırlar. Birinci yıldan ikinci yıla geçerken ara kıdemlilik sınavına tabi tutulan araştırma görevlileri ikinci yılında İç Hastalıkları Bilim Dallarına bağlı polikliniklerde çalışmalarını sürdürür, dört günde bir servis nöbeti tutarlar. Belirtilen çalışma düzeni içerisinde 2. yılını tamamlayan araştırma görevlisi, jürisi Anabilim Dalı Başkanlığınca belirlenen sözlü sınava girer. Sınavda başarılı olan araştırma görevlileri Kıdemli Araştırma Görevlisi olmaya hak kazanırlar. 3. yıllarındaki bu araştırma görevlileri; 1 ay Dahiliye Yoğun Bakım ünitesinde, kalan aylarda diğer dahiliye servislerinde kıdemli asistan olarak çalışır ve 5-6 günde bir nöbet tutarlar. 4. yıl araştırma görevlileri, 1 ay Acil Polikliniğinde çalışırlar ve 1 ay da dış bölüm konsültasyonlarına bakarlar. Diğer aylarda İç Hastalıkları Anabilim Dalı’na bağlı polikliniklerde çalışırlar. 6-7 günde bir Büyük Acil Polikliniğinde nöbet tutmaktadırlar. 4 yıl boyunca 3 ay Enfeksiyon Hastalıkları, Göğüs Hastalıkları, Kardiyoloji ve Radyoloji Anabilim Dalı rotasyonlarını tamamlarlar. İç Hastalıkları Anabilim Dalı’nda haftada üç gün 13:00-14:00 saatleri arasında öğretim üyeleri tarafından araştırma görevlilerine yönelik dersler yapılmaktadır. Çarşamba günleri 11.00-12.00 arası dönüşümlü olarak morbidite ve mortalite toplantıları, misafir öğretim üyesi konferansları yapılmaktadır. Ayrıca servislerde çalışıldığı süre içerisinde, konsültan öğretim görevlisi ile, her bilim dalının polikliniğine çalışıldığı süre boyunca da öğretim görevlileri ve uzmanlar ile haftalık ve aylık makale ve seminer toplantıları olmaktadır. 4 yıl sonunda tez çalışmalarını da tamamlayan araştırma görevlileri, yapılan uzmanlık sınavında başarılı olma durumunda uzman olmaya hak kazanırlar. 4.yıl araştırma görevlileri içinden seçilen toplam 9 araştırma görevlisi 1 yıl süre ile başasistanlık yaparlar. Hasta triajı, yatışını gerçekleştirirler; servis işleyiş programı ile Dönem 4, 6 (intern) ve araştırma görevlisi eğitim programlarını yapar ve duyururlar.
Her yıl Aralık ayında yapılan yan dal uzmanlık sınavı ile 9 bilim dalına yan dal uzmanlık araştırma görevlileri alınır ve 3 yıl boyunca yan dal eğitimi alırlar. 

Duyurular ve Haberler


Duyurular

Endokrinoloji ve Metabolizma Bilim Dalımızın düzenleyicisi olduğu 5. Diyabet Teknolojileri Sempozyumu 6-7 Aralık 2024 tarihleri arasında İzmir’de gerçekleşecektir.
İlgilenen meslektaşlarımıza duyurulur.

Web adresi: https://www.diyabetteknolojileri.com

Hacettepe Üniversitesi İç Hastalıkları Anabilim Dalı
06100 Sıhhiye Ankara
Web Master: Dilek Gürleyen Çiçek (dilek.cicek@hacettepe.edu.tr)